Herengracht 237 - 239 (kantoor)
Herengracht 206 - 214 (kantoor)
Athanase Adolphe Henri Boissevain [8-3-1843 Amsterdam – 1-4-1921 Bussum] is de enige zoon van Daniel Boissevain (1804-1878) en Caroline Louise Mollet[1811-1894]. Hij huwt in 1865 met Ottoline Henriette Toe Laer[1844-1921] en krijgt 2 kinderen, Daniël Adolphe Boissevain [1866-1916] en Gerardine Boissevain[1868-1931].
De leden van de familie Boissevain zijn hugenoten, oorspronkelijk afkomstig uit de Dordogne in Frankrijk. Lucas Bouyssavy[1660-1705] geldt als de stamvader van de hedendaagse Boissevains. Hij wijkt eerst uit naar Bordeaux en daarna naar Amsterdam. Daar vestigt hij zich omstreeks 1691 onder de naam Boissevain. Alle dragers van deze naam, waar ook ter wereld, stammen van deze Lucas af.
Het wapen van de Boissevains is een zilveren schild met drie piramidevormige groene buksbomen, naast elkaar in de grond geplant. De wapenspreuk luidt in het Frans: Ni regret du passé, ni peur de l'avenir (Geen spijt van het verleden, geen angst voor de toekomst).
Hij richt in 1875 met een Amerikaanse effectenrelatie de firma Adolphe Boissevain & Co op. Deze firma houd zich vooral bezig met twee activiteiten: de introductie van Amerikaanse effecten op de Amsterdamse beurs en de effectenarbitrage tussen Amsterdam, New York en Londen. Effectenarbitrage maakt gebruik van de verschillen in koers van een aandeel of obligatie tussen de verschillende beurzen.
Ter versterking van de positie richt Adolphe, met zijn Amerikaanse relatie Blake Brothers, in 1888 in Londen de firma Blake, Boissevain & Co op. Tezamen vormen de drie firma’s in de drie financiële centra een sterke combinatie. De belangrijkste assistent van Adolphe in de effectenarbitrage is Jan Lodewijk Pierson Sr.[1854-1944] die later als firmant in het bedrijf wordt opgenomen. Enkele jaren na het terugtreden van Adolphe is de naam van de firma gewijzigd in Pierson & Co., een voorloper van de huidige investment bank MeesPierson.
De basis daarvoor is gelegd door Adolphe, wiens zaken meer en meer trans-Atlantisch worden. Hij bouwt een grote reputatie op in de VS als financier van bedrijven en spoorwegen. Bekend zijn een aantal spoorwegen, o.a. de trans-Canadian Pacific Railway waarvoor hij het geld voor de financiering van de spoorlijn in Europa ophaalt. Aan deze spoorlijn ligt in de provincie Manitoba het naar hem genoemde stadje Boissevain, dat het familiewapen en -devies voert. Ook in West Virginia ligt een klein plaatsje Boissevain, door de bemoeienissen van Adolphe met de Norfolk & Western Railways.
De invloed van Adolphe reikte overigens nog verder. Zo is hij in Zwitserland betrokken bij de oprichting in 1897 van één der grootste internationale banken: de Schweizerischer Bankverein, nu UBS, waarvan hij nadien nog achttien jaar commissaris is. Aan deze bank is later zijn Londense firma Blake, Boissevain & Co. verkocht. Adolphe reist uiteraard veel. Hij neemt dan bijvoorbeeld op vrijdagavond de nachtboot van Harwich naar Hoek van Holland, brengt het weekend door op zijn landgoed Prins Hendriksoord in Den Dolder en reist zondagavond per boot terug naar Engeland.
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, of mee wilt helpen met het aanvullen van de site, kun u deze hieronder vermelden. Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren. Foto's kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.